Esittely

Susiluola on laaja vaakarako kalliossa ja saanut nimensä sijaintipaikkansa, Susivuoren, mukaan. Luola on muodostunut kalliorapautumisen seurauksena ja sen iäksi on arvioitu yli 2,6 miljoonaa vuotta. Jääkausien välisenä aikana, merenpinnan ulottuessa luolan suuaukon ulkopuolelle se täyttyi maakerroksilla ja säilyi koskemattomana, vaikka luola onkin alueella laajasti tunnettu. Luolan suuaukko on 116,5 metrin korkeudella nykyisestä merenpinnasta ja sen suurin korkeus on 2,2 metriä. Susiluolan kokoa on vaikea määritellä tarkasti sitä yhä osittain täyttävien maakerrosten vuoksi, mutta pinta-alaksi on arvioitu yli 400 m². Susiluola sijaitsee Kristiinankaupungissa ja luola-alueen maanomistaja on Karijoen kunta.

Luola on nykytiedon mukaan ainoa paikka maapallolla, josta on löydetty merkkejä ihmiselämästä sellaisessa paikassa, jonka jääkauden aikainen mannerjäätikkö on myöhemmin peittänyt alleen. Susiluola on myös koko Pohjois-Euroopan vanhin tunnettu ihmisten asuinpaikka.

Ihmisen oleskelusta Suomen maaperällä viimeistä jääkautta edeltävällä ajalla on vaikea saada tietoa. Viimeisin jääkausi on hävittänyt tavallisesti kaikki aiempien jääkausien lämpimien välikausien jättämät jäljet maastostamme. Susiluola on kuitenkin kuin eräänlainen tasku, johon viimeisin jääkausi ei ole vaikuttanut. Tämän takia luola on erityisen arvokas tutkimuskohde. Susiluolan kerroksista on löydetty ihmisen toiminnan jälkiä, kuten kivityökaluja ja niiden valmistamisessa muodostuneita iskoksia sekä vanhoja nuotionpohjia. Löydösten sijoittumiskerrosten ja siitepölyjen ikämäärityksien perusteella arvioidaan niiden olevan 74 000–132 000 vuotta vanhoja. Löytöjen ja ikämääritysten perusteella on todennäköistä, että luolassa on oleskellut neandertalinihminen.