Liisan koulu

Karijoen Kullaanmäessä sijaitsi Liisan koulu, joka on toiminut 1800-luvun puolesta välistä 1880-luvulle asti. Tällöin seurakunta lähetti takellellen lukevia lapsia opinahjoon saamaan lisäoppia. Liisa-nimi on perua koulun opettajalta Liisa Stridiltä.

Muistitiedon mukaan alle kahdeksan neliön tuvassa asui Liisa Stridin jälkeen Miina Vuorela tyttärenpoikansa Viljamin kanssa. Karijoen kunta maksoi opetustyöstä Miinalle pientä palkkaa, kuten jauhoja ym., mutta elantonsa Miina ansaitsi kehrääjänä. Miina opetti lapsia lukemaan ja oppia antaessaan hänellä oli nuuskarasia kädessään. Tottelematon sai nuuskarasiasta kopautuksen päähän. Miina piti myös välitunteja opiskelemisen lomassa. Vanhemmat halusivat lastensa oppivan lukemaan ja pakottivat lapset kouluun. Pelkona oli, että lapsi saa pakanan nimen, mikäli lukutaitoa ei ole. Varmuutta siitä, miten kauan Miina koulua piti, ei ole tiedossa.

Prosin talon pihapiiriin koulu siirrettiin 2007. Samassa yhteydessä koulun kunnostustyöt alkoivat. Koulu pärekatto uusittiin, muutama hirsi vaihdettiin uuteen ja muurinpohja valettiin.

Liisan koulu